Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centras, VšĮ

„Scriptorium dominicanum“

Visiems

Skriptoriumo t. y. patalpos, skirtos rašymui, erdvė įrengta Palėvenės buvusio dominikonų vienuolyno svirne. Kodėl čia? Daugelis iš mūsų prisimena, kad iki knygų spausdinimo pradžios 16 a. knygos buvo rašomos ir perrašomos ranka vienuolynuose – tai buvo sunkus ir daug kantrybės, įgūdžių reikalaujantis darbas ir pirmosios bibliotekos taip pat buvo vienuolynuose. Ne išimtis ir 1676 metais įkurtas Palėvenės vienuolynas (nors vargu ar čia buvo perrašomos knygos – tuo metu jau buvo paplitusi spausdinta knyga). Tačiau pirmoji biblioteka ir mokykla Kupiškio rajone, be abejo, buvo šiame vienuolyne. Garsusis kraštietis architektas Laurynas Stuoka-Gucevičius taip pat savo kelią į mokslą pradėjo šio vienuolyno mokykloje. Taigi, kaip tik vienuolyno mokykloms ir bibliotekoms bei senajai rašto tradicijai rašyti žąsies plunksna ir skiriama ši edukacinė programa.

Kas laukia skriptoriumo lankytojų? Visų pirma, istorinė vienuolyno aplinka – atnaujintas vienuolyno svirnas yra viso vienuolyno ūkinė dalis – kol nėra visiškai atnaujinti pagrindiniai vienuolyno pastatai tenka naudotis šia ūkine patalpa, tačiau ji autentiška ir puikiai iliustruoja vienuolyno aplinką. Medžiagą apie skriptoriumus dominikonų vienuolynuose ir patį dominikonų ordiną paruošė Bažnytinio paveldo muziejus – matysime iliustruotas vaizdo projekcijas, išklausysime išsamų pasakojimą, na, o po to jau ir rašysime žąsies plunksna. Šis rašymo įrankis tarnavo rašto žmonėms kelis šimtmečius ir net devynioliktame amžiuje dar buvo juo rašoma – yra išlikę pakankamai daug dokumentų, kurie tai įrodo. Rašysime lotyniškai – ši tarptautinė kalba buvo paplitusi vienuolynuose, o ir mums gera proga nors kiek su ja susipažinti. Gali būti, kad rašančiuosius edukacijos dalyvius aplankys ir dominikonų „vienuolis“ – jį atpažinsite iš baltai juodo abito ir jei pavyks, galėsite su juo nusifotografuoti.

Kaina: 5 Eur – suaugusiam, 1 Eur – vaikui, 2 Eur – Kultūros paso programa vaikui

Atsiliepimai

Komentuoti